Salát z černé čočky a červené řepy

Salát z černé čočky a červené řepy

Jedná se o lehký a osvěžující salát, který je vhodný jako hlavní jídlo nebo příloha. Recept na salát z černé čočky Beluga a červené řepy na 10 porcí. Zde je podrobný postup a množství ingrediencí: Ingredience (pro 10 porcí): – Čočka Beluga: 700 g – Červená...
Marinovaný losos se smrkovými výhonky

Marinovaný losos se smrkovými výhonky

Recept na marinovaného lososa se smrkovými výhonky (Gravlax) je zajímavou kombinací tradiční skandinávské techniky a místních surovin. Následuje podrobný postup přípravy: Ingredience: – 1 filet lososa bez kůže a kostí – 400 g soli – 400 g cukru...
Recepty s jogurtem v různých kombinacích

Recepty s jogurtem v různých kombinacích

1. Glazovaná mladá řepa na jogurtu Ingredience: – Mladá řepa – Sůl – Máslo – Med – Bylinky (např. tymián, rozmarýn) – Tučný bílý jogurt Postup: 1. Mladou řepu uvaříme ve slané vodě na skus. 2. Oloupanou řepu následně glazujeme na...
Miso zmrzlina

Miso zmrzlina

Recept na přípravu miso karamelové zmrzliny: Ingredience: – 50 ml vody – 30 g másla – 1 lžíce glukózového sirupu – 1 lžíce miso pasty – 1plátek želatiny – 80 g cukru – 4 žloutky – 250 ml mléka – 250 ml smetany ke...
Treska, dýně, citrón, dashi, rakytník

Treska, dýně, citrón, dashi, rakytník

Tuto kombinaci jsme vymysleli spolu s mými kolegy Kamilem a Magdou při tvorbě podzimního menu a myslím, že se nám povedla. Ve zkratce se o ní s vámi podělíme. Dýňové pyré: Omytou dýni Hokaido neloupeme, jen vybereme semínka. Nakrájíme na malé kostky a pečeme do měkka,...
Jarní zeleninové curry

Jarní zeleninové curry

Zelená jídla na Zelený čtvrtek jsme měli včera a dnes máme půst od masa na Velký pátek. Tak jsem sepsal narychlo naši verzi thajského curry. Zelený a vegánský recept na 4 porce. Krátce orestujte 2 lžíce zelené curry pasty na troše slunečnicového oleje. Přidejte 0,5 l...
Řepa ve 4 texturách

Řepa ve 4 texturách

    Posilte si imunitu tímto receptem. Červenou řepu uvaříme ve slané vodě na zkus. Vychladlou a oloupanou nastrouháme nebo nakrájíme na malinké kostičky. Smícháme s jemné nakrájenou cibulí, cornichon okurkami, worchestrovou omáčkou, ponzu octem, dijonskou...
Rib Eye steak, dýně, kadeřávek, divoká brusinka

Rib Eye steak, dýně, kadeřávek, divoká brusinka

Na 4 porce budeme potřebovat 800 g stařeného vysokého roštěnce (já použil maso z Brazílie). Steaky necháme odpočinout při pokojové teplotě, aspoň hodinu před tepelnou úpravou. Malou dýni hokaido zbavíme semínek, nakrájíme na kostky a orestujeme spolu s 1 větší cibulí,...
Krkovice z přeštického vepře, černý česnek.

Krkovice z přeštického vepře, černý česnek.

Černý česnek si vyrobíme ideálně z jednoustroužkového česneku. Omyjeme ho vlhkou houbičkou a necháme uschnout. Rýžovar vysteleme papírovou utěrkou, doprostřed dáme skleničku s vodou a kolem ní vrstvíme česnek. Rýžovar zapneme ne na vaření, ale jen na udržování v teple...
Smažený květák odlehčená verze

Smažený květák odlehčená verze

Květák rozebereme na růžičky a krátce podusíme v přepuštěném másle. Pak rozložíme na plech, okořeníme solí, kmínem, parmezánem a 5 minut upečeme v rozpálené troubě. Uvařené, osolené brambory rozšleháme s máslem do hladka a máslem nešetříme. Na tatarskou omáčku...
Kuře na paprice

Kuře na paprice

Kuře na paprice trochu upravená verze klasického receptu, kterou jsem vařil na společné akci se skvělou šéfkuchařkou a cukrářkou Katkou Trenkovou. Kuře vykostíte, stehna si schováme na později, prsa bez kůže zabalíte osolené, opepřené, okořeněné uzenou paprikou do...
Kreveta smažená v panko strouhance

Kreveta smažená v panko strouhance

Řízky má rád každý, ale zkoušeli jste si podobným způsobem udělat krevetu. Jednoduše tygří krevetu nařízněte po délce, vyndejte střívko. Propláchněte, velice jemně naklepejte přes folii, osolte a obalte stejně jak zmiňovaný řízek. Jen doporučuji nahradit strouhanku za...
Vepřová pečeně sous vide

Vepřová pečeně sous vide

 Pokud chceme připravit vepřovou kotletu tak aby zůstala šťavnatá, je ideální způsob ve vakuu. Nasolit, opepřit čerstvě namletým pepřem, přidat bylinku podle vašich preferencí třeba tymián a kapku dobrého oleje.  Vaříme v pytli na 63 °C cca 2,5 hodiny podle velikosti...
Šnek, sardel, kachní foie gras

Šnek, sardel, kachní foie gras

Šnečí paštika Doporučuji koupit předvařené šneky, jejich příprava je dost složitá a zdlouhavá. Předvařené šneky i s vývarem vložíme na krátce restovanou cibuli s kořenovou zeleninou. Zakápneme vinným octem, přidáme divoké koření, podlijeme a dusíme asi hodinu pod...
Panna cotta z uzeného pstruha

Panna cotta z uzeného pstruha

 Dodavatel Kv Ryby nám vozí pstruhy uzené na bukovém dřevě. Vyzkoušejte recept na na Panna cottu z uzeného pstruha. Na 10 větších porcí budeme potřebovat maso z 5 uzených pstruhů, 1 l smetany, sůl, býlí pepř, citrónovou kůru, 7 plátků želatiny. Namočíme želatinu do...
Holub, pyré z medvědího česneku, jedlé kaštany

Holub, pyré z medvědího česneku, jedlé kaštany

Jeden s chodů nedávného degustačního menu Odřízneme prsa tak aby na spodní části zůstali spojené. Stehna oddělíme a vykostíme horní kost. Z holubích jater a toustového chleba, trochu soli, bylinek umixujeme fáš. Prsa lehce posypeme přírodním lepidlem na maso...
Sorbet ze smrkových výhonků

Sorbet ze smrkových výhonků

Mám pro vás velmi jednoduchý recept V květnu a červnu se sbírají výhonky ze smrku. Do velké sklenice dejte asi 3 cm vrstvu výhonků ze smrku a na ni slabou vrstvu cukru a plátky citrónu. Takto pokračujte, až celou lahev naplníte. Uzavřete a nechte na okně na slunci 7...
Sušená treska, Edamame lusky s kapustou a krutony

Sušená treska, Edamame lusky s kapustou a krutony

Tento recept jsem ochutnal v Portugalsku a trochu jsem ho upravil. Zásadní změna jsou Edamame lusky. Čerstvé filety z tresky prosolíte a necháte v lednici minimálně 24 hodin. Po té jí máčíte ve studené vodě minimálně 48 hodin. Vodu několikrát vyměňte. Podle doby...
Grilovaná dýně a patizon s cizrnovým pyré

Grilovaná dýně a patizon s cizrnovým pyré

Recept pro vegany z farmářské zeleniny. Cizrnu vaříme se solí, římským kmínem, chilli a česnekem do měkka. Pak rozmixujeme s pořádnou porcí citrónové šťávy a panenského olivového oleje. Do pánve Vok postupně přihazujeme zeleninu podle toho jak dlouho dobu úpravy...
Kachna, čočka beluga, fermentovaná ředkvička

Kachna, čočka beluga, fermentovaná ředkvička

Tento recept z farmářských kachen byl dlouhou dobu součástí našeho menu. Jednoduše proto že to byla dobrá kombinace. Ke kachně ladí luštěnina a k luštěnině kvašená ředkvička. Oddělíme kachní prso  i s vrchní kostí křídla. Stehno odřízneme a vykostíme vrchní kost....
Povidlová zmrzlina

Povidlová zmrzlina

Máme velmi teplé léto tak si pojďme udělat zmrzlinu. Všechny níže uvedené suroviny prohřejeme v hrnci na 65 stupňů. Žloutek můžeme vynechat a tím pádem nemusíme hlídat přesně teplotu. Po té zamrazíme ideálně ve zmrzlinovači. šlehačka 1l brusinky 2 lžíce cukr 1 lžíce...
Brokolicové pyré s kváskovými chipsy

Brokolicové pyré s kváskovými chipsy

Trošku kvásku rozmícháme s vlažnou vodou, solí, žitnou a hladkou moukou. Konzistence by měla být jako palačinkové těsto. Roztáhneme tenkou vrstvu na silikonovou podložku a pečeme 40 minut při 170 °C. Můžeme posypat mákem. Brokolici bez košťálu krátce provaříme....
Vepřová panenka, mrkvové pyré, pudr z červené řepy

Vepřová panenka, mrkvové pyré, pudr z červené řepy

Vepřovou panenku odblaníme, utáhneme do fresh folie nebo pytle do vakua a vaříme hodinu při 58 °C. Nakrájenou mrkev udusíme do měkka se solí, zázvorem, citrónem, medem a máslem. Poté rozmixujeme do hladkého pyré. Z vepřových kostí, cibule a červeného vína uděláme...
Bezinková Panna cotta s jahodami a kokoskou

Bezinková Panna cotta s jahodami a kokoskou

Je tady sezóna bezinek a jahod a tak jsem upravil  recept panna cotty do nového menu. Bezinkový sirup 30 bezových květů 4 citróny 1 kg krupicového cukru Nejprve si musíme připravit bezinkový sirup. Do 2 litrů vychladlé převařené vody dáme bezinkové květy. Přidáme...
Recept na pstruha v asijském duchu

Recept na pstruha v asijském duchu

Jedno ze tří témat posledního ročníku Grand Restaurant Festivalu bylo „objevujme nové chutě“. Šéfkuchař restaurace Tusculum spojil českého pstruha a houby s asijskými ingrediencemi kafírových listů, citrónové trávy a kokosového mléka. Filet ze pstruha, raviola...
Gazpacho z červené řepy

Gazpacho z červené řepy

Letní studená polévka. Červenou řepu osolíme zabalíme do alobalu a pečeme na 180 °C 1 až 2 hodiny podle velikosti řepy. Oloupanou rozmixujeme spolu s trochou zeleninového vývaru, šalotky, umeoctu, medu, chilli, bazalky, creme fraiche, panenského olivového oleje. A...
Chřestové ragú s fermentovanou ředkvičkou

Chřestové ragú s fermentovanou ředkvičkou

Než skončí chřestová sezóna, prozradím Vám jednoduché a rychlé jídlo z jarních surovin. Může se podávat samostatně, ale je vhodné i jako příloha k rybám či drůbežím masům. 4 porce 500 g zelený chřest 200 g řapíkatý celer 150 g jarní cibulka 20 g bylinky 2 g sůl 2 g...