30 let svobody ⎜ Upgrade retro ⎜ Pop up menu #6 16. 11. 2019
K 30. letému výročí sametové revoluce jsme přichystali 16. 11. 2019 další pop up v restauraci Tusculum. Podávali se typická česká jídla a nápoje té doby, ale v upgradovaných verzích. Dress code a hudební kulisa byla ve stylu 80. let. Svou kreativitou přispěli Pavel Provázek, Magda Nováková, Kamil Krauze a Milan Osten. Dále děkujeme Denise Beránkové, Janu Mullerovi, Karlovi Egyházimu, Adamovi Provázkovi a Lence Provázkové z týmu v Tusculu.
- Zelená: Sorbet
- Šunková rolka: Pražská šunka, tvaroh, křen, špenát, kouř z švestkového dřeva
- Limo: Malinovka s květy
- Rybí salát: Slaneček, jablka, chipsy z lososa a lněného semínka, pletýnka
- Vitacit: Soda, pomeranč, suchý led
- Smažák: Raclette, brambory s odpalovaným těstem, sýrová pěna, chipsy z parmezánu, kapary
- Vepřo.knedlo-zelo: Vepřový bůček, šalotkové zelí, redukce z bílého zelí, škvarky
- Pivo Karel
- Svíčková: Telecí svíčková, hovězí loupaná plec, sponge, zeleninové pyré, svíčková pěna, divoké brusinky, citrónové pyré
- Rum s kofolou: Zauzený bílý rum, yogi, med, citron
- Švestkové knedlíky: Tvarohové knedlíčky, povidlová omáčka, makový crumble, maková pusinka, gel z arónie
- Víděň
- Větrník
Olomóc × Vary | Food & Drink 6. 9. 2019
Náš kapitán a kreativec Pavel Provázek se na stáži v olomouckém Entrée seznámil s podobně naladěnými lidmi a tak vznikl nápad zorganizovat společnou akci. Pavel připraví amuse bouche a společně s Jirkou i sýry, též udělá fotky, grafiku, playlist a již tradičně vyrobí nějaké to nádobí k zajímavému platingu a část nealko-párování. Pozval Jiřího Dittricha bývalého sous-chefa restaurace Entrée a současného chefa Steak restaurantu v Olomouci . Entrée restaurant je známý díky šéfkuchaři Přemkovi Forejtovi. Jirka prošel mnoha restauracemi například La Bouchée, Koishi (Brno). Stáže absolvoval v La Fleur (Paříž), La Degustation bohéme bourgeoise *(Praha), L’autre pied *(Londýn). Přijede se třemi svými recepty s pracovním názvem funky semafor. Okurkové dashi – zelená, nudle Hokaido – oranžová, hovězí teriyaki –-červená. Dále z olomoucké Entrée pozval sommeliera Ondru Olexu, pro kterého je víno opravdová vášeň. Na karlovarské straně přizval k prezentaci vín F&B managera z Luxury Spa Hotelu Olympic Palace Martina Krýsla. Martin 14 let působil v Německu, mimo jiné v michelinské restauraci Kastell v hotelu Burg Wemberg. Řadu let strávil v karlovarském Grandhotelu Pupp jako restaurant manager. Nealko-párování z olomoucké strany doplní nadšenec různých experimentů míchaných nápojů Brigit Ročnáková barmanka z Entrée týmu. Dále se na akci budou podílet nově upgradovaný tým restaurace Tusculum. Kuchař Kamil Krauze, který se po 17 letech ve Spojených státech, kde působil v New Yorku (Nikkei of Peru), na Floridě a na Hawaji (Morimoto), usadil u nás v Tusculu. Připraví rybí chod ovlivněný peruánskou kuchyní. Dalším novým členem našeho týmu je kuchař Marek Bylok, který i se svou manželkou Kristýnou působil dlouhou dobu v pražském Café Imperial Zděňka Pohlreicha. Na akci společně připraví desert a petit four. Posledním novým členem týmu je barman Milan Osten, který dlouhou dobu pracoval v Bechers baru Grandhotelu Pupp a teď ho potkáte v Tusculu. Milan namíchá welcome drink. Dalšími koho potkáte z našeho týmu budou Denisa Beránková, Jan Muller, Lenka Provázková….Cuvée 2019 směs lidí z různých měst, s několika chody a různými víny, prostě směs 2019.
10 chodů s Katkou Trenkovou a Pavlem Provázkem 1. 6. 2019
Pozvali jsme šéfkuchařku z rakouského hotelu Quellenhof Leutash Kateřinu Trenkovou, aby společně s naším šéfkuchařem Pavlem Provázkem pro vás připravili zážitkovou večeři o 10- ti chodech.
-Rebarbora
1. Hnědý žampión ,ricotta, miso, borovice, rozmarýnový kaviár, batáty
-Smrková limonáda
2. Květák, brambor, majonéza
3. Tuňák, avokádo, limetka, červená řepa
4. Uzený pstruh, křepelčí vajíčko, okurka, tapioka s červenou řepou, kedlubnové taštičky, hrášek
-Crémant D¨Alsace / brut
5. Losos, ředkvičky, zelený chřest, pomerančová marináda, holandská omáčka
6. Kuře na paprice, tvarohový nok
-Riiezling Spatlese Trocken
7. Marinovaný telecí jazyk, pažitkové veloute, divoká kreveta, škvarkový crumble
-Schenheitz Gewurztraminer Classic 2014
8. Špenátové ravioli, telecí brzlík, Madeira demi glace, lanýžová pěna
9. Čokoládový list, yuzu krém, mango, espuma z mučenky
-Mučenka
10. Tvarohový tarte , jahody, rebarborový sorbet, citrónový baiser, pistáciový sponge, malinová makronka
-Malinovka
Goût de France / Good France / Tusculum 21. 4. 2019
Smyslem projektu Goût de France je podávat ve stejný den na 5 kontinentech večeři na « francouzský způsob » a ve znamení odpovědné kuchyně. Každým rokem se 21. března různé typy restaurací na celém světě účastní tohoto projektu a podávají večeři inspirovanou francouzskou kuchyní.
Amuse bouche
Henri Lavinge Blanc de Blancs
Čokoládová roláda s kachní foie gras a pyré z červené řepy
Schoenheitz Gewurztraminer Classic 2014
Cibulová polévka se sýrem Brie
Kohout na víně
Bourgogne Pinot Louis Latour
Francouzské sýry, meruňková marmeláda se zázvorem
Cotes du Rhone rouge Mont Redon
Creme brulée s arašídovou zmrzlinou
Crémant D´Alsace / demi-sec
Fotografie Pavel Provázek
Pop up menu #5 | 100 let republiky v Tusculu 2. 11. 2018
U příležitosti 100 let vzniku Československé republiky jsme zvolili koncept další degustační večeře z jídel 1. republiky. V dobovém rytmu Swingu, Jazzu či Boogie Woogie zněla hudební kulisa v podání Simony Tomisc. Ve stylu 30. let byla oblečena obsluha i většina hostů. Pop up menu #5 proběhlo 2. 11. 2018 karlovarské restauraci Tusculum. Menu připravil šéfkuchař Pavel Provázek se svým týmem restaurace.
Za fotky jídel děkujeme Tomáši Slachovi.
Recept 1. chodu v magazínu Marianne.
Pop up menu #4 ⎮ Husovka 9. 8. 2018
Svatba Lenky a Pavla byla jasná volba pro další pop up v Karlových Varech. Svatební raut a party proběhli v divadelním klubu Husovka. Obřad pak v nedalekém parku u lesa. O kulturní program se postarali soulová zpěvačka Simona Tomisc, doom folkový kytarista Jan Psohlavec a DJ Silent Cut. Dále náš dík patří Lucii Domesové (obřad), Lucii Šambergerové a Šárce Žiškové (koordinátorky), Václavovi Balharovi (kuchyň), Zdeňce Hlaváčové a Mariji Nagornyak (cukrárna), Evě Brabcové (bar), Adéle Kreisingerové a Jiřímu Syrvatkovi (fotografie), Daniele Malenové a Honzovi Psohlavci (svědci) no a přirozeně Lence a Pavlovi asi za všechno.
Pop up menu #3 ⎮ Jesínky 23. 6. 2018
Menu připravené na ohni v Jesínkách
Degustační menu Rudolfa Špačka a Pavla Provázka 22. 6. 2018
1. Trhané hovězí v rýžovém papíru a sušené šunce
2. Panna cotta z uzeného pstruha, nakládaná hořčice, máslová brioška, ředkvičky
3. Chřestové cappuccino, smažený chřest v tempuře, slaninový crumble
4. Holubí prso sous vide, konfitované holubí stehýnko, pyré z medvědího česneku a špenátu, kaštany
5. Vepřová panenka, vepřové líčko, zelený chřest, zeleninový ramequin
6. Mražený čokoládový parfait, salát z tropického ovoce
7. Sorbet ze smrkových výhonků, granátové jablko
Crémant D´Alsace brut | Veltlínské zelené, pozdní sběr | Pinot Printemps, Wunsch et Mann | Nebbiolo d´Alba Lirano Rivetto | Cabernet Sauvignon, pozdní sběr růžové
Fotografie Karolína Svobodová
Francouzská večeře v Tusculum s Pierrem 21. 4. 2018
Francouzský michelinský šéfkuchař Pierre Lèotard.
Vaří večeři v Tusculum 21. 4. 2018 v 18 hodin
Ústřice nebo marinovaný losos s kokosovou pěnou a okurkový salát s bylinkami
Variace z rajčat : rajčatové consommé, rajčatový konfit, rajčatové pyré, rajčatový sorbet
Francouzské kuře balotin s konfitovanou mrkví a celerovo-petrželové pyré
Marinovaný hřbet ze selátka, mangové pyré a kořeněná marmeláda
Jahodový dezert
Kir Royale
Crémant D’Alsace, brut
Pinot Gris, Wunsch et Mann
Terres Rouges, Cave de Bonnieux
Viognier, Cave de Bonnieux, barrique
Potřetí k nám zavítal francouzský michelinský šéfkuchař Pierre Lèotard.
Tentokrát nás neškolil, ale o své kuchařské umění se podělil s vámi.
Valentýnské večeře | Tusculum 14. a 15. 2. 2018
Fotografie Jiří Syrvátka a Pavel Provázek
Masopustní neděle ⎮ Tusculum 24. 2. 2018
Pop up menu #2 ⎮ Středověká večeře na hradě 12. 1. 2018
Loket Koncept druhé akce Pop up menu byla středověká hostina na hradě v Lokti. Pokrmy podobné těm co se jedly za doby Karla IV, připravili šéfkuchaři Pavel Provázek (Tusculum Restaurant), Magda Betlachová (Bistro Pelant), Lukáš Paluska (Carlsbad Plaza) a Rudolf Špaček (Hotel Salvator). Velké díky patří též konferenciérce a zpěvačce Simoně Tomisc, kytaristovi Janu Psohlavcovi, ohnivému divadlu Ignis a dalším co se na díle podíleli. Fotila Karolína Svobodová a upravil je Tomáš Slach.
Degustační menu s Kamilem Krauzem | inspirované jeho působením v new yorské restauraci Masaharu Morimota | Tusculum 8. 12. 2017
•Saké
•Edamane lusky
•Ústřice, foie gras kachní prso, teryiaki omáčka, tempura, wakame, miso aioli, kaviár
•Salát, tokyo dressing
•Japonská polévka s tofu a zeleninou
•Hawajské poke , rýže
•Zelenina v těstě tempura, miso majonéza, wasabi majonéza, chasoba omáčka
•Mušle Hřebenatky, pyré z lusků edamane, citrusová omáčka
•Vepřový kotlet s kimchi a zázvoro-jablečným pyré
•Zmrzlina z černého sezamu
Pop up menu #1 ⎮ Tusculum 12. 5. 2017
Karlovarští šéfkuchaři Pavel Provázek (Restaurant Tusculum),
Lukáš Paluska (Carlsbad Plaza),
Rudolf Špaček (Hotel Salvator) a
Magda Betlachová (Bistro Pelant),připravili
zážitkové menu s 10 chody, vinným párováním a hudební selekcí
Špagyho a Silent Cuta. Do posledního místa vyprodaná akce
Pop-up menu #1 dopadla skvěle, skončila aplausem hostů.
Děkujeme za fotografie Tomáši Slachovi a Českému rozhlasu Plzeň
za připravovanou reportáž z povedeného večera v
karlovarské restauraci Tusculum.
Grand Restaurant Festivaly ⎮ Maurerův výběr ⎮ Tusculum
2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Fotografie Pavel Provázek