Recept na 4 porce
600 g filetu z jesetera
200 g polenty
500 ml mléka
100 g másla
40 g sýra Gran Moravia
1 lžička soli
1 lžička čerstvě mletý pepř
1 svazek bazalky
2 velké čerstvé žloutky
1 lžička dijonské hořčice
100 ml citronové šťávy
80 ml panenského olivového oleje
200 ml slunečnicového oleje
1 mrkev
100 g celeru
½ petržele
Do hrnce dáme mléko, polovinu másla, špetku soli. Jakmile se začne blížit bod varu tak zamícháme polentu. Necháme za stálého míchání chvilku probublat a stáhneme z plotny. Poté zašleháme sýr Gran Moravia a vlijeme do formy. Zatím co nám polenta chladne, uděláme majonézu. Šleháme žloutky, dijonskou hořčici, lžičku citrónu, špetku soli a pepře. Pomalu přiléváme oba oleje. A na konec rozmixujeme s lístky bazalky. Na pánvi rozpustíme máslo s kapkou oleje a přihodíme zbylé stonky bazalky. Orestujeme osolenou, čerstvě mletým pepřem okořeněnou a bohatě pokapanou rybu citrónem z obou stran. Pak 10 minut vaříme v páře. Vychladlou polentu naporcujeme a opečeme do křupava. Nakrájíme kořenovou zeleninu na malé kostičky tzv. brunoise. Zeleninu krátce podusíme v zeleninovém vývaru s troškou másla a můžeme vše servírovat.