Recept na marinovaného lososa se smrkovými výhonky (Gravlax) je zajímavou kombinací tradiční skandinávské techniky a místních surovin. Následuje podrobný postup přípravy:

Ingredience:

– 1 filet lososa bez kůže a kostí

– 400 g soli

– 400 g cukru

– 100 g čerstvých smrkových výhonků

– Kůra z jednoho citrónu, pomeranče a limety

Postup:

1. Příprava marinády: Smíchejte sůl, cukr, nasekané smrkové výhonky a nastrouhanou kůru z citrónu, pomeranče a limety. (Výhonky mimo sezónu lze nahradit koprem, koriandrem či novým kořením…)

2. Marinování lososa: Filet lososa důkladně zasypte připravenou směsí ze všech stran. Nádobu s lososem zabalte do potravinové fólie a dejte jej do lednice marinovat na cca 12 hodin (délka závisí na velikosti filetu).

3. Očištění: Po marinování lososa vyjměte z fólie, opláchněte ve studené vodě a osušte kuchyňskou utěrkou.

Servírování:

1. Klasika: Gravlax nakrájejte na tenké plátky a podávejte na kanapkách s bylinkovým máslem nebo na lívancích s kysanou smetanou.

2. Citrusový dresink: Smíchejte šťávu z limety, citrónu a pomeranče, přidejte sezamový olej, med a sůl. Tento dresink zalijte přes připravený losos.

Na fotografii je se smrkovým olejem a rýžovým gelem.

3. Salsa ze žlutých paprik a citrusové šťávy: Krátce restujte šalotku, jarní cibulku, chilli papričku, zázvor, žlutou papriku, česnek a koriandr. Zalijte šťávou z citrusů, osolte a opepřete. Poté směs mixujte v mixéru minimálně 3 minuty a propasírujte přes jemný cedník. Salsa se skvěle hodí k nachos jako doprovod k lososu.

Tento recept je ideální pro slavnostní příležitosti a zaručeně zaujme svým neobvyklým spojením chutí.losos