Recept na přípravu miso karamelové zmrzliny:
Ingredience:
– 50 ml vody
– 30 g másla
– 1 lžíce glukózového sirupu
– 1 lžíce miso pasty
– 1plátek želatiny
– 80 g cukru
– 4 žloutky
– 250 ml mléka
– 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
1. Příprava karamelu:
– V malém kastrůlku na mírném plameni zahřejte 2 lžíce cukru s 50 ml vody.
– Nechte cukr rozpustit a začít karamelizovat. Jakmile cukr začne zlátnout a hnědnout, přidejte máslo, glukózový sirup a miso pastu. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého karamelu.
– Karamel odstavte z plotny.
2. Příprava základního krému:
– Namáčejte želatinu do studené vody, aby nabobtnala.
– V míse vyšlehejte 60 g cukru se 4 žloutky, až směs zbělá.
– Přidejte mléko a smetanu ke šlehání a zahřívejte směs na středním plameni. Stále míchejte, dokud směs nedosáhne teploty 75–80 °C a nezačne houstnout (poznáte podle toho, že žloutky začnou být krémové).
– Jakmile je krém připravený, odstavte ho z ohně a zamíchejte do něj připravený miso karamel a nabobtnalou želatinu. Míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
3. Mražení:
– Směs nalijte do vhodné nádoby a dejte do mrazáku.
– Nechte zamrazit přes noc.
– Druhý den zmrzlinu rozmixujte, aby byla jemnější a znovu vraťte do mrazáku, aby ztuhla.
Podávání:
Po ztuhnutí je zmrzlina připravena k podávání. Miso karamel dodá zmrzlině jedinečnou slanou sladkost, která se skvěle doplňuje s krémovým základem. Dobrou chuť!