Recept na přípravu miso karamelové zmrzliny:

Ingredience:

– 50 ml vody

– 30 g másla

– 1 lžíce glukózového sirupu

– 1 lžíce miso pasty

– 1plátek želatiny

– 80 g cukru

– 4 žloutky

– 250 ml mléka

– 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. Příprava karamelu:

– V malém kastrůlku na mírném plameni zahřejte 2 lžíce cukru s 50 ml vody.

– Nechte cukr rozpustit a začít karamelizovat. Jakmile cukr začne zlátnout a hnědnout, přidejte máslo, glukózový sirup a miso pastu. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého karamelu.

– Karamel odstavte z plotny.

2. Příprava základního krému:

– Namáčejte želatinu do studené vody, aby nabobtnala.

– V míse vyšlehejte 60 g cukru se 4 žloutky, až směs zbělá.

– Přidejte mléko a smetanu ke šlehání a zahřívejte směs na středním plameni. Stále míchejte, dokud směs nedosáhne teploty 75–80 °C a nezačne houstnout (poznáte podle toho, že žloutky začnou být krémové).

– Jakmile je krém připravený, odstavte ho z ohně a zamíchejte do něj připravený miso karamel a nabobtnalou želatinu. Míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.

3. Mražení:

– Směs nalijte do vhodné nádoby a dejte do mrazáku.

– Nechte zamrazit přes noc.

– Druhý den zmrzlinu rozmixujte, aby byla jemnější a znovu vraťte do mrazáku, aby ztuhla.

Podávání:

Po ztuhnutí je zmrzlina připravena k podávání. Miso karamel dodá zmrzlině jedinečnou slanou sladkost, která se skvěle doplňuje s krémovým základem. Dobrou chuť!