Jedná se o lehký a osvěžující salát, který je vhodný jako hlavní jídlo nebo příloha.
Recept na salát z černé čočky Beluga a červené řepy na 10 porcí. Zde je podrobný postup a množství ingrediencí:
Ingredience (pro 10 porcí):
– Čočka Beluga: 700 g
– Červená řepa: 1000 g (nastrouhaná)
– Okurčičky (nakrájené): 200 g
– Cibulky: 400 g (nakrájené)
– Med: 200 g
– Máta nebo kerblík (na ozdobu): 50 g
– Dijon hořčice: 50 g
– Sůl: 30 g
– Chilli: 5 g
– Sójová omáčka: 100 g
– Sezamový olej: 80 g
– Limetová šťáva: 300 g
– Olej: 100 g
Postup:
1. Černou čočku Beluga vaříme ve slané vodě 20 minut, poté ji propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
2. Nastrouháme červenou řepu a nakrájíme okurčičky a cibulky na menší kousky.
3. Smícháme limetovou šťávu, dijonskou hořčici, med, sójovou omáčku, sezamový olej, chilli a sůl.
4. Promícháme vařenou čočku s nastrouhanou řepou, nakrájenými okurčičkami, cibulkami, pažitkou a připraveným dresinkem.
5. Salát zdobíme mátou nebo kerblíkem a podáváme.