Jedná se o lehký a osvěžující salát, který je vhodný jako hlavní jídlo nebo příloha.

Recept na salát z černé čočky Beluga a červené řepy na 10 porcí. Zde je podrobný postup a množství ingrediencí:

Ingredience (pro 10 porcí):

– Čočka Beluga: 700 g

– Červená řepa: 1000 g (nastrouhaná)

– Okurčičky (nakrájené): 200 g

– Cibulky: 400 g (nakrájené)

– Med: 200 g

– Máta nebo kerblík (na ozdobu): 50 g

– Dijon hořčice: 50 g

– Sůl: 30 g

– Chilli: 5 g

– Sójová omáčka: 100 g

– Sezamový olej: 80 g

– Limetová šťáva: 300 g

– Olej: 100 g

Postup:

1. Černou čočku Beluga vaříme ve slané vodě 20 minut, poté ji propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

2. Nastrouháme červenou řepu a nakrájíme okurčičky a cibulky na menší kousky.

3. Smícháme limetovou šťávu, dijonskou hořčici, med, sójovou omáčku, sezamový olej, chilli a sůl.

4. Promícháme vařenou čočku s nastrouhanou řepou, nakrájenými okurčičkami, cibulkami, pažitkou a připraveným dresinkem.

5. Salát zdobíme mátou nebo kerblíkem a podáváme.